сьогодні
28
березня 2024
РІЗДВЯНИЙ ПІСТ.
27 листопада 2020
Dubnosobor

Дещо про Різдвяний піст.

Почуття благоговіння перед таємницею Різдва Спасителя у Вифлеємі змушує християнина задуматися про те, як гідно себе підготувати до цього великого свята. У молитовному житті Церкви таємниця втілення дорівнює таємниці воскресіння з мертвих, а церковний календар вказує межі і зміст Різдвяного Посту, що нагадує смисл Великого Посту.
Різдвяний Піст триває сорок днів. Починається він 15-го/ 28-го листопада і закінчується в ніч перед Різдвом 24-го грудня/ 6-го січня. За цей період спостерігається сходження напруженості, наростання очікування свята: за п’ять днів до нього, тобто 20-го грудня/ 2-го січня, починається п’ятиденне «передсвято» на зразок Страсної седмиці, зі своїми богослужбовими особливостями, а переддень свята, «Святвечір», 24-е грудня/ 6-е січня, повністю відокремлюється за прикладом Великої п’ятниці. Цей день в народі називається «Святвечір», а також – «Сочельник», від слова «сочиво», що означає – зварена пшениця, яку споживають на знак суворого посту перед цим великим святом.
Згідно із Церковним Уставом у піст не споживають м’яса. Рибу можна їсти по неділях і суботах, у день Введення Пресвятої Богородиці в Храм (21-го листопада/4-го грудня) і по вівторках і четвергах у дні шанованих святих; а в понеділок, середу і п’ятницю – тільки в тому випадку, якщо звершується в цей день всенічне бдіння, наприклад – у престольне свято. В ті дні, в які немає особливого свята, треба готувати їжу на рослинній олії у вівторок і четвер, і без неї в понеділок, середу та п’ятницю.
З видання Сурозької єпархії «Соборний листок» № 335, листопад 1999
Як було встановлено Різдвяний піст?
Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, відноситься до стародавніх часів християнства. Вже з четвертого століття святитель Амвросій Медіодаланський, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У п’ятому столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий.
Спочатку Різдвяний піст тривав в одних християн сім днів, в інших – трохи більше. На соборі 1166 що відбувався за Константинопольського патріарха Луци та візантійського імператора Мануїла для всіх християн було встановлено зберігати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів.
Антіохійський патріарх Вальсамон писав, що «сам святійший патріарх сказав, що, хоча дні цих постів (Успенського і Різдвяного.) не визначені правилом, наказуємо однак, дотриматись неписаного церковного передання і маємо постити … від 15 дня листопада».
Різдвяний піст – останній багатоденний піст у році. Він починається 15 (28 – за новим стилем) листопада і триває до 25 грудня (7 січня), триває сорок днів і тому називається в Церковному уставі Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Так як заговини на піст припадають на день пам’яті святого апостола Филипа (14 листопада старого стилю), то цей піст називають Филиповим.
Навіщо встановлений Різдвяний піст?
Різдвяний піст – зимовий піст, він є для нас освяченням останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового.
Лев Великий пише: «Саме зберігання утримання відображене чотирма порами, щоб протягом року ми пізнали, що невпинно маємо потребу в очищенні і що при розсіянні життя завжди треба намагатися нам постом і милостинею винищувати гріх, який примножується тлінністю плоті і нечистотою побажань».
За словами Льва Великого, Різдвяний піст є жертва Богові за зібрані плоди.
«Як Господь ущедрив нас плодами землі, – пише святитель, – так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних».
За словами Симеона Солунського, «піст Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, яким постив Він сорок днів і сорок ночей, отримав на кам’яних скрижалях накреслення слів Божих. А ми, постячи сорок днів, споглядаємо і приймаємо живе Слово від Діви, написане не на каменях, але що втілилося і народилося, і з’єдналося з Його Божественною плоттю».
Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.
Коли почали святкувати Різдво Христове?
Початок цього свята відноситься до часів апостолів. В Апостольських постановах говориться: «Зберігайте, браття, дні святкові, і, по-перше, день Різдва Христового, яке нехай святкується вами в 25-й день десятого місяця» (desembri). Там же сказано: «День Різдва Христового нехай святкують, в ньому ж несподівана благодать дана людям народженням Божого Слова від Марії Діви на спасіння світові».
У другому столітті на день Різдва Христового, 25 грудня (юліанського календаря), вказує Климент Олександрійський.
У третьому столітті про свято Різдва Христового згадує св. Іполит.
Під час гонінь християн Діоклетіаном, на початку четвертого століття, в 303 році, 20 000 нікодімійскіх християн було спалено в храмі в саме свято Різдва Христового.
З того часу, коли Церква отримує свободу і робиться панівною в Римській імперії, свято Різдва Христового ми знаходимо у всій Вселенській Церкві, як це можна побачити з повчань преподобного Єфрема Сирінасвятителів Василія Великого, Григорія Богослова, Григорія Нісського, святителів Амвросія, Іоана Золотоустого та інших отців Церкви четвертого століття на свято Різдва Христового.
Никифор Калліст, письменник сімнадцятого століття, в своїй церковній історії пише, що імператор Юстиніан в шостому столітті встановив святкувати Різдво Христове по всій землі.
У п’ятому столітті Патріарх Константинопольський Анатолій, в сьомому Софроній і Андрій Єрусалимські, у восьмому преподобні Іоан Дамаскін та Косма Маюмський і святитель Герман, Патріарх Константинопольський, в дев’ятому преподобна Касія та інші, імена яких нам невідомі, написали для свята Різдва Христового багато священних піснеспівів, які й нині звучать в храмах для прославлення світлої події, що святкується.
Як харчуватися в Різдвяний піст
Устав Церкви вчить, від чого слід стримуватися під час постів – «всі благочестиво ті, що постять строго повинні дотримувати устави про якість їжі, тобто стримуватися в посту від деяких видів харчів, не як від поганих (нехай не буде цього), а як від невластивих для посту і заборонених Церквою. їжа, від якої слід утримуватися в пости, це: м’ясо, сир, коров’яче масло, молоко, яйця, а іноді і риба, дивлячись на відмінність святих постів».
Правила утримання, встановлені Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і Петрів піст. Крім того, в понеділок, середу і п’ятницю Різдвяного посту уставом забороняються риба, вино і єлей і дозволяється приймати їжу без масла (сухоядіння) тільки після вечірньої. В інші ж дні – вівторок, четвер, суботу і неділю – дозволено споживати їжу з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні і недільні дні і великі свята, наприклад, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п’ятницю, то дозвіл посту покладений тільки на вино і єлей.
Від 20 грудня до 25 грудня (старого стилю) піст посилюється, і в ці дні навіть в суботу і неділю риба не благословляється. Тим часом саме на ці дні припадає святкування цивільного Нового року, і нам, православним християнам, треба бути особливо зібраними, щоб веселощами, пияцтвом і споживанням їжі не порушити строгість посту.
Постячи тілесно, в той же час необхідно нам поститися і духовно. «Постячись, браття, тілесно, постімо і духовно, звільнімось від усякої неправди», – заповідає Свята Церква.
Піст тілесний, без посту духовного, нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки, може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, переймається свідомістю власної переваги від свідомості того, що вона постить. Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з утриманням від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст не мета, а засіб – засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає лише дієтою.
Суть посту виражена в наступній церковній пісні: «постячись від їжі, душе моя, а від пристрастей не очищаючись, – марно втішаєшся утриманням від їжі: бо – якщо піст не принесе тобі виправлення, то ненависною будеш Богові, як фальшива, і уподібнишся злим демонам, які ніколи не їдять».
З книги «Як провести Різдвяний піст, Різдво і святки»
facebook.com