сьогодні
24
квітня 2024
Життя Святих мучеників-безсрібників Косьми й Даміана Римських.
13 липня 2019
Dubnosobor
Святі Мученики-безсрібники брати Косьма та Даміан жили в III столітті в Римі, в період гонінь на християн, оголошених під час правління імператора Карина (283-285). Життя Святих мучеників-безсрібників Косьми й Даміана Римських

Святі брати рано втратили батька. Їхня мати Феодотія, залишившись в молодості вдовою, виховала своїх синів у християнському благочесті. Основним заняттям братів було лікарська справа, яку вони любили та в якій досягли значних успіхів.

Косьма і Даміан вважали себе служителями Божими, які зцілють людей по їхній вірі. Вони не брали за свою працю ніякої плати. Лікування вони поєднували з проповіддю слова Божого, роз’яснюючи хворим і немічним, що вони здійснюють зцілення благодатною силою Христової, закликаючи їх до віри в Христа Спасителя, яка відкриває шлях до справжнього одужання – спасіння душі.

Святі зазвичай говорили хворим: “Не своєю силою ми лікуємо хвороби, а силою Христа, Істинного Бога. Віруйте в Нього й будете здорові”. Своїм добрим ставленням до людей брати багатьох навертали до віри в Христа. За безкорисливе лікування хворих святих братів почали називати «безоплатними лікарями».

Одного разу заздрісники вчинили наклеп на Косьму й Даміана. Їх викликали в Рим до імператора Карина (283-285). Він зажадав відректися від Христа та поклонитись язичницьким богам, на що святі відповіли рішучою відмовою. Вони говорили: “Ми нікому не заподіяли зла й не займаємось чаклунством і чарами, в чому ви нас звинувачуєте. Ми тільки лікуємо недуги силою Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа і не беремо ніякої винагороди від хворих тому, що Господь заповідав Своїм учням:” даром прийняли, даром давайте “(Мф. 10, 8).

Однак імператор продовжував наполягати зректися віри в Христа. За молитвою святих братів, Бог вразив Карина раптовою хворобою, щоб він на власному досвіді відчув всемогутність Божу, яка не прощає хули на Духа Святого. Саме в той момент шия імператора раптово скривилась так, що він не міг повернути голови. Імператора й багатьох свідків обгорнув страх. Люди, що бачили чудо, вигукували: “Великий Бог християнський і немає іншого Бога, крім Нього!” Багато з тих, хто увірували, просили святих лікарів зцілити імператора, та й сам він благав святих, обіцяючи навернутись до Істинного Бога.
Імператор покаявся перед братами і визнав був перед усіма свою віру в Христа й відразу отримав зцілення. Святі Косма і Даміан були негайно відпущені на свободу. Після повернення в своє селище поблизу Риму вони знову взялися за лікування хвороб.

Але чого не могли зробити ненависть язичників і жорстокість римських властей, здійснила чорна заздрість – одна з найсильніших пристрастей гріховної природи людини.
Старий лікар-наставник, у якого свого часу святі брати вивчали лікарське мистецтво, став заздрити їхній славі. Доведений до несамовитості цієї підступною пристрастю, він закликав братів, колись улюблених своїх учнів, нібито для збирання рідкісних лікарських трав і, завівши їх далеко в гори, вбив, а тіла викинув у річку. Сталося це близько 284 року.

Так мученицьки закінчили свій земний шлях безоплатні цілителі – святі брати Косма і Даміан, все своє життя присвятили християнському служінню ближнім.

Після кончини святість лікарів-безсрібників Косми і Даміана була підтверджена багатьма чудесними знаменнями милості Божої.

За матеріалами: kolomija.com