сьогодні
25
квітня 2024
Життя Преподобного Іоанна Ліствичника.
2 квітня 2022
Dubnosobor

Дорогі браття  і сестри! Щоб зміцнити нас у дні  Великого посту, Свята Церква пропонує нам приклад  життя  преподобного Іоанна Ліствичника, великого подвижника і автора чудового  духовного творіння,  званого «Ліствицею».

За переказами відомо, що Іоанн народився близько 570 року,  і  був сином  преподобних  Ксенофонта і Марії.  Після чудесного порятунку від страшної бурі на  морі, шістнадцятирічний  Іоанн вступає у Синайський монастир. Наставником і керівником його став авва Мартирій. Після чотирьох років перебування на Синаї, Іоанн  був пострижений у чернецтво. Один з присутніх при постригу, авва Стратигій  передбачив, що він стане великим світильником Церкви Христової. Протягом дев’ятнадцяти років, преподобний Іоанн трудився в послугу  своєму духовному отцю. Після смерті авви Мартирія, преподобний Іоанн обрав усамітнене життя, віддалившись в безлюдне місце, зване Тола, де провів сорок років у подвигу безмовності, пості, молитві та покаянних сльозах. Не випадково в «Ліствиці» він так говорить про покаянні сльози: «Як вогонь спалює і знищує хмиз, так чиста сльоза омиває всі нечистоти, зовнішні і внутрішні». Сильна і дієва була його свята молитва, про це свідчить приклад з життя угодника Божого. У преподобного Іоанна був учень, чернець Мойсей. Одного разу наставник наказав своєму учневі наносити в сад землі для грядок. Виконуючи послух, інок Мойсей через сильну літню спеку, приліг відпочити в тіні великого схилу. Преподобний Іоанн перебував у цей час в келії і відпочивав. Раптово йому з’явився чоловік поважного вигляду і, розбудивши святого подвижника, з докором сказав: «Чому ти, Іоанн, спокійно відпочиваєш тут, а Мойсей знаходиться в небезпеці?» Преподобний Іоанн негайно прокинувся і став молитися за свого учня. Коли його учень повернувся ввечері, преподобний запитав, чи не сталося з ним щось погане. Чернець відповів: «Ні, але я зазнав великої небезпеки. Мене ледь не розчавив великий уламок каменю, під яким я опівдні заснув. На щастя, мені здалося уві сні, що ти кличеш мене, я схопився і кинувся бігти, а в цей час з шумом впав величезний камінь на те саме місце, з якого я втік … »

Про спосіб життя преподобного Іоанна відомо, що харчувався він тим, що не заборонялося статутом посного життя, але – помірно. Не проводив ночей без сну, хоча спав не більше того, скільки необхідно для підтримки сил, щоб невпинним безсонням не втратити розуму. «Я не постив надмірно, – говорить він сам про себе, – і не вдавався до посиленого нічного роздумування, не лежав на землі, але смирявся … і Господь скоро спас мене». Обдарований високим проникливим розумом, навчений глибоким духовним досвідом, він з любов’ю повчав усіх, хто приходив  до нього, направляючи їх до спасіння, але коли з’явилися деякі, і через заздрощі звинуватили його в багатослівності, яку вони пояснили марнославством, то преподобний Іоанн наклав на себе мовчання, щоб не подавати приводу до осуду, і мовчав протягом року. Заздрісники усвідомили свою помилку і самі звернулися до подвижника з проханням не позбавляти їх чудових слів для духовної користі.

Скриваючи свої подвиги від людей, преподобний Іоанн іноді переховувався в печері, але слава про його святість поширилася далеко за межі місця подвигів, і до нього невпинно приходили відвідувачі всіх звань і станів, які жадали почути слова повчання і порятунку. У віці шістдесяти  п’яти років, після сорокалітнього подвижництва в самоті, преподобний  був обраний ігуменом Синайської обителі. Близько чотирьох років керував він святою обителлю Синая. Господь наділив преподобного до кінця його життя, благодатними дарами прозорливості і чудотворення.

Під час управління монастирем, на прохання святого Іоанна, ігумена Раіфського монастиря, була написана преподобним Іоанном чудова аскетична праця «Ліствиця» – керівництво для сходження до духовної досконалості. Своє творіння преподобний так і назвав – «Ліствиця», пояснюючи назву наступним чином: «Спорудив я драбину сходження … від земного до святого … в образ тридцяти років Господнього вдосконалення, знаменно спорудивши ліствицю з тридцяти ступенів, по якій, досягнувши Господнього віку, зробимося праведними і безпечними від падіння ». Мета цього творіння – навчити, що досягнення спасіння вимагає від людини нелегкої самовідданості і посилених подвигів. «Ліствиця» передбачає, по-перше, очищення від гріховної нечистоти, викорінювання пороків і пристрастей у людині, по-друге, відновлення в людині образу Божого. Хоча книга була написана для ченців, будь-який християнин, що живе в світі, отримає в ній надійного путівника для сходження до Бога. Стовпи духовного життя – преподобний Феодор Студит, Сергій Радонезький, і інші – посилалися в своїх настановах на «Ліствицю», як на кращу книгу для спасительного керівництва.

Зміст однієї з ступенів «Ліствиця» (22 ) розкриває подвиг винищення марнославства. Преподобний Іоанн пише: «Марнославство з’являється при кожній чесноті. Коли, наприклад, зберігаю піст – горджуся, і коли, приховую піст від інших, знову горджуся – розсудливістю. Куди не поверни це терен, воно все стане спицями догори.  Марнославний  на погляд,  шанує Бога, а на ділі більш намагається догодити людям, ніж Богу … Люди високого духу зносять образу легко  і охоче, а слухати похвали і не відчувати ніякої приємності можуть тільки святі і непорочні … Коли почуєш, що ближній або твій приятель в очі або поза очі проклинає тебе, похвали і полюби його … Не той показує смиренність, хто сам себе сварить, а той, хто засмучений  іншим, не зменшує своєї любові до нього … .

Будемо пам’ятати ці слова святителя  Іоанна  Ліствичника тому що, він був людиною  яка знала, що значить звернутися до Бога і залишитися з Ним, бути радістю для Бога і самому радіти за Нього.  Тому Церква і пропонує нам сьогодні, коли ми проживаємо важливий період  Великого Посту, вшанувати пам’ять святого Іоанна Ліствичника, адже він – приклад того, як благодать Божа може втілитися у звичайну, просту  людину і зробити з неї великого світильника світу.

Будемо, дорогі брати і сестри, читати його рятівні настанови, втілювати їх в життя і старанно молитися великому угодникові  Божому, щоб він допоміг і нам в духовному сходженні і порятунку. Амінь.