сьогодні
24
квітня 2024
СВІТЛЕ ХРИСТОВЕ ВОСКРЕСІННЯ!!!
2 травня 2021
Dubnosobor

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Ось і настали дні Світлого Христового Воскресіння, Пасхи Господньої. Завершився період Святої Чотиридесятниці в котрий Матір Церква готувала нас постом і говінням очистивши свої душі і тіла зустріти Христа Розп’ятого і Воскреслого. І вже зараз ми можемо насолодитись цим спасительним і преславним торжеством.
Пасха Господня дає нам яскраво і жваво відчути наше справжнє покликання і призначення. Пасха Господня, це радість відмови від землі з усіма її спокусами, принадами і похотями, це торжество перемоги над старою плотською людиною, що живе в нас. Пасха Господня, це передчуття того райського блаженства до якого всіх нас закликає Христос Відкупитель! Усвідомлюючи все це, бачачи своє власне гріховне становище, слідуймо за Христом, слідуймо за Ним щоб співрозп’ястись Йому умертвивши заради Нього життєві насолоди, щоб жити разом із Ним! Щоб воскреснути і нам з Ним до нового, чистого, святого і богоугодного життя!
Сьогодні ми знову звертаємось один до одного радісним привітанням «Христос Воскрес!». Пасхальна радість наповнює наші серця, бо Христове Воскресіння – це основа життя, що перемогло смерть, порок та тління. Пасху як торжество життя ми покликані переживати не тільки нині. Кожен недільний день, являє нам велич подвигу Спасителя, Який звільнив нас від смерті й розірвав кайдани гріха, що відокремлюють людину від Бога. Більше того, кожна хвилина життя істинного християнина має бути сповнена Пасхальної радості.
«Я є воскресіння і життя, – сказав Господь, – віруючий в Мене, якщо і помре, оживе» (Ін. 11, 25). Воскресіння Христове дарувало нам справжню свободу і наповнило буття людини сенсом і надією. Найголовніше ж – воно відкрило шлях у Життя Вічне кожному хто вірує в Христа і перебуває в Церкві. Тому немає причин для відчаю, зневіри, страху у тих, хто любить Христа і йде за Ним у всіх обставинах свого земного шляху, бо «Христос воскрес із мертвих, первісток серед померлих» (1 Кор. 15, 20).
Пасхальне торжество життя обіймає собою увесь світ, усе Боже творіння, оживляючи його благодаттю. «Воскрес Христос, і життя живе!» – Говорить святитель Іоан Золотоустий в своєму Пасхальному слові. Божий дар життя, зневажений і осквернений падінням старого Адама, знову в усій повноті відкритий нам новим Адамом – Христом.
Торжество Світлого Христового Воскресіння є тріумфуванням Церкви, перемогою світла над темрявою. Прийдіте, в урочистий день воскресіння, причасниками будьмо нового плоду виноградного, радості Божественної, Царства Христового прославляючи Його ж, як Бога навіки!
Нестримно ллється радість наших почуттів, що прославляють Воскреслого Христа, і побожне усвідомлення дару причетності до блаженної вічності, стверджуване співами Пасхального канону, запевняє нас вже і в причетності до Слави Воскреслого Переможця гріха і смерті. Причетність ця починається через наше співчуття викупним Страстям Христовим – вірою, любов’ю і хресним проходженням за Ним. Без причетності до Хреста Христового немає причетності до Слави Воскреслого, і немає очищення від гріха: «Учора поховано мене з Тобою Христе, сьогодні встаю, коли Ти воскрес, учора розп’ято мене з Тобою, Сам прослав мене, Спасе, у Царстві Твоїм!»
Пасха Христова – це звершене назавжди Воскресінням Христовим «проходження мимо» людського єства від тлінності і смертності до вічності і нетлінності. Пасха Христова – це дар благодатного усиновлення Богом всіх тих, хто побажав зодягнутися в Христа та стверджують у своєму житті смиренність і любов до Бога, наважились на розп’яття в собі гріховних пристрастей старої людини і щире братерське співчуття ближньому. Причастя Пасхи Христової для нас зараз стало воскресінням душі від гріховної смерті в життя з Богом, і прообразно – причастям майбутньої повноти воскресіння нашого єства у вічне нетлінне життя Божого Царства. У причетності Воскреслому Христу нам даровано духовне Воскресіння чистоти почуттів і думок, відновлення через покаяння можливості і радості богоспілкування, початок щирої відкритості душі, воскресіння від духовної смерті її в пеклі злоби, ненависті, гордині, зцілення від печалі, туги і муки самотності. Пасха Христова є найвищий вияв любові до нас Святої Тройці і відродження й піднесення впалого нашого єства. Людина, творіння любові, любов’ю з’єднується з Богом, і Предвічний Бог благодаттю з усіма у Христі Воскреслому.
Улюблені! Христос як Агнець був заколений за нас, Своєю кров’ю спокутувавши первородне гріхопадіння людства. У подяку Спасителю за цю безцінну жертву личить і нам приносити благоугодну жертву Богові, як вчить нас апостол, кажучи: «Благаю вас, браття, милосердям Божим, представте тіла ваші на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу» (Рим. 12, 1). Взявши свій хрест, підемо за Христом у любові і довготерпінні, залишивши пристрасть до всього гріховного.
Дорогі браття і сестри! Нехай же радість воскресіння Христового зігріває наші серця, бо всю силу смерті подолав Син Божий Воскреснувши з мертвих Якому належить усяка слава, честь і поклоніння на віки віків! Амінь.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

протоієрей Миколай Капітула
Немає опису світлини.