сьогодні
27
липня 2024
Проповідь у 33-тю неділю після П’ятидесятниці. Притча про званих на вечерю.
20 січня 2024
Dubnosobor

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

Сьогоднішнє євангельське читання завершується дуже страшними словами: “Багато покликаних, але мало вибраних”. Господь, Який створив світ для того, щоб поділитися з ним вічною, Божественною радістю, зустрічається в цьому світі з холодною відмовою; Він закликає всіх – але вибір залежить від нас; Він усіх створив любов’ю для радості і вічного життя – але ми повинні відповісти на любов любов’ю і увійти в радість, яку нам пропонує Господь. І картина з сьогоднішньої Євангелії проста і так точно описує всі стани нашої душі, всі причини, за якими нам немає часу на Бога, до вічності немає інтересу.

Господь приготував бенкет віри, бенкет вічності, бенкет любові, і посилає Він за тими, яких Він давно попередив, що буде такий бенкет і щоб були готові до нього. Один відповідає: я купив клаптик землі, мені треба його оглянути, мені потрібно опанувати ним; адже земля – моя батьківщина; на землі я народився, на землі живу, в землю ж ляжу кістьми, як мені не подбати про те, щоб хоч якийсь клаптик цієї землі був мій? Небо – Боже, а земля нехай буде моя… Хіба ми не так чинимо, хіба і ми не намагаємося вкоренитися на землі так, щоб вже ніщо нас не похитнуло, так забезпечити себе землею і на землі? І думаємо, що ось-ось забезпечимо себе; що прийде час, коли все земне буде зроблено, і тоді буде час подумати про Бога.

Але тут ми чуємо і другий приклад, який нам дає Господь: Він направив Своїх слуг до інших запрошених, а ті відповіли: ми купили п’ять пар волів, нам треба їх випробувати, – у нас є завдання на землі, у нас є робота, ми не можемо залишатися без діла; мало належати землі – треба принести плід, треба за собою залишити слід. Нам ніколи бенкетувати в Царстві Божому, воно занадто рано приходить зі своїм закликом до вічного життя, до споглядання Бога, до радості взаємної любові, – треба на землі щось ще закінчити… А коли все буде зроблено, коли залишаться для Бога тільки жалюгідні залишки людського розуму, тіла, сил, здібностей, тоді нехай те, що залишиться від землі, Він Собі бере; але зараз справа йде про землю – рідний, своєї, яка плід приносить, на якій треба залишити вічний слід: неначе щось залишиться від нас через одне-друге десятиліття після нашої смерті!

І до третіх посилає Господь, і ці Йому відповідають: в наше життя увійшла земна любов; я одружився, – невже мені відриватися від цієї любові, щоб вступити в царство іншої любові?.. Так, небесна любов просторіша, глибше охоплює всіх; але я не хочу цієї всеосяжної любові, я хочу особистої ласки, я хочу одну людину любити так, щоб ніхто і ніщо на землі не значило б стільки, скільки значить для мене ця людина. Мені ніколи тепер вступати в вічні чертоги: там любов безмежна, всеосяжна, вічна, Божа, – а тут любов за масштабом мого людського серця: залиш мене, Господи, насолодитися моєю земною любов’ю, і коли нічого більше не залишиться, тоді прийми мене у палати твоєї любові…

І ми так чинимо: на землі ми знаходимо собі таку невідкладну працю, що для Божого діла, для життя з Богом часу немає. І ми таку любов знаходимо собі на землі, що до Божої любові немає діла. “Ось прийде смерть – тоді встигнемо”: це та ж відповідь на Божу любов. Христос каже: Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас… Все дам, любов дам: зустрінетеся ви, люд Божий, лицем до лиця, – не так, як на землі, мрячно один одного бачачи, не розуміючи один одного, дивуючись, ранячи один іншого. Встанете в Царстві Божому – і все буде прозоро: і розуміння розуму, і ведення серця, і прагнення волі, і любов: все буде, як кришталь, прозоро… А ми відповідаємо: Ні, Господи, на це буде свій час: дай вичерпати землю, на якій ми живемо… І черпаємо, і живемо, і закінчується тим, що за словом Божим у Старому Завіті, давши нам все, що вона тільки могла дати, земля назад бере все, що вона сама дала і що Господь дав: ти земля, і в землю повернешся… І тоді куплене поле виявляється могильним полем, тоді праця, яка нас відірвала від Бога, від живих відносин з людьми, від живих відносин з Богом, розсіюється навіть і в пам’яті людей; тоді земна любов, яка здавалася так велика, представляється нам, коли ми встанемо у вічності, вузькою тюремною келією… Але заради всього цього ми сказали Богу: Ні! Чи не Тебе, Господи, – ми хочемо пережити землю, працю, земну любов до кінця!..

Мало  обраних не тому, що Бог суворо вибирає, не тому, що Він мало кого знаходить гідним Себе, а тому, що мало хто знаходить Бога гідним того, щоб поступитися клаптиком землі, годиною праці, миттю ласки… Багато покликаних, – всі ми покликані: хто ж з нас відгукнеться? Досить на любов відповісти любов’ю, щоб увійти в бенкет вічності, в життя. Невже ми не відповімо на Божу любов одним словом: Люблю Тебе, Господи!.. Амінь.

митрополит Антоній Сурожський

30 грудня 1973 року Божого

voskresinnia