сьогодні
25
квітня 2024
Проповідь у 13-ту Неділю після П`ятидесятниці.
14 вересня 2019
Dubnosobor

Злих робітників страшно покарає господар, а виноградник віддасть іншим робітникам, котрі віддадуть плоди у свій час.

Щоби народові, який зібрався слухати Ісуса Христа, було зрозуміло, яка є доброта і довготерпеливість Божа до людей, але й яка є справедливість Ісуса караючого Судії, Христос оповідає народові притчу.

Один господар мав виноградник і найняв робітників, щоби трудилися, добре доглядали і у свій час здали плоди винограду господареві, який вже їх солідно винагородив. Прийшов час збору, послав господар своїх близьких слуг по виноград, а робітники хоч заплачені, не дали нічого, а слуг камінням прогнали. Так було і вдруге. Тоді господар послав свого сина, думав вони застидаються – побояться його і віддадуть плоди. Одначе лукаві робітники порадилися вбити господарського сина і виноград буде їх. Так і зробили, вбили. Не подумали, що господар добрий для них, бо добре заплатив, що терпеливий, бо декілька разів посилав до них за плодами і чекав їх опам’ятання. Опам’ятання-розсудок їм не прийшов, бо в захланності своїй навіть господарського сина вбили.

І питає Ісус закінчивши притчу, що зробить цей господар? Слухаючи нарід відповів “злих злі погубит” дуже строго їх покарає, а виноградник на догляд віддасть іншим, які звернуть плоди. Так буде кожному грішникові, хто надуживає Боже милосердя і довготерпеливість.

Бог як творець неба і землі, сотворивши людину, все віддав їй і землю і небо. Люди користають з усіх дібр-плодів землі, з усіх багатств, які є під землею і в людях. Людям віддав Бог в радість всю красу природи, зелених лісів і різних пахучих квітів, спів пташок.

Дорогі браття і сестри, навіть саму людину, яку сотворив Господь, дав їй таку величну красу. Дав силу мужчинам, а ніжність жінкам. Дав невинне дитинство і радісну-веселу молодість, плодотворність праці людей дорослих, і розважну старість. Правда, як воно все гарно-розумно устроєне і все те віддав Бог людині.
Боже, як величний Ти у своїй доброті.

А люди мають бути за все вдячні Богові, зберігати його святі заповіді. Ми люди маємо бути добрими працівниками у винограднику Божім і віддавати своєчасно плоди трудів наших, чесним побожним життям нашим, все і всюди пам’ятати, що Бог наш господар, наш Творець. А тим часом многі люди забувають про Бога, відкидають Його як Творця неба і землі. А Господь у доброті своїй переходить у довготерпеливість, а коли такі люди, як ті з виноградника злі, тоді закінчується доброта і довготерпеливість Божа, а наступає справедливість покарання «злих злі погубить».

Дорогі мої, такі справедливі покарання ви можете пригадати собі з біблії, як потоп, Содома і Гомора, вавилонська і єгипетська неволя і много інших, але самі зі свого життя знаєте стільки досвідчень-покарань більших чи менших приходилося вам переживати, чи бачити у других, коли Господь за цей чи інший гріх, за злобну непоправність карав. Ці покарання на землі за життя, треба сприймати як покуту, бо Господь зсилає на нас терпіння, щоби ми спам’яталися і поправили життя з грішного на праведне, а навіть, щоби ми своїм терпінням опам’ятали грішних, щоби ми вимолили у Господа довготерпеливости для себе і для впертих грішників.

Дорогі мої, вся краса і багатство землі та й наше тіло, це даний нам виноградник, але він дочасний. Є у Бога виноградник вічний – небо і Бог дасть його тим, хто буде Богові вірний. Амінь.

За матеріалами: lpba.org.ua