сьогодні
29
березня 2024
Проповідь на Свято Обрізання Господнього.
13 січня 2021
Dubnosobor
В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

 

«Як сповнились вісім днів,
коли мали обрізати хлоп’ятко,
назвали Його Ісус – ім’я, що надав був ангел,
перше, ніж Він був зачатий» (Лк 2, 21)

Свята Церква, дорогі браттяПроповідь на Свято Обрізання Господнього і сестри, святкує сьогодні радісне свято Обрізання Господнього – день, коли Спасителя світу назвали Ісусом. Ім’я це було дане Йому не з волі Пречистої Діви Марії чи Праведного Йосифа. Його назвали з волі Отця Небесного, Який об’явив це ім’я через Ангела.

З того часу й по сьогоднішній день величаємо це Ім’я, і кожний вірний християнин із любов’ю та благоговінням вимовляє його, як мала дитина, так і дорослий і навіть сивочолий старець цим іменем дорожить, бо з нього починається життя і ним воно закінчується.

Слово Ісус означає Спаситель. Він істинно Спаситель, бо своїм життям відкупив весь рід людський від вічних мук. Отже, воно є носієм могутньої сили, знаряддям проти ворогів і захистом дітей Божих. За свідченням святих угодників Божих, хто визнавав це ім’я побожно із глибокою вірою, одержував силу і перемогу у боротьбі.

Також і ми, коли знаходимося в сильній боротьбі зі спокусами, прикликаймо це святе слово Ісус, бо воно означає Спаситель. Воно не просте, воно таємниче та повне перемоги. Тисячоліттями наші предки очікували, щоб промовити це слово й від нього духовно зарядити своє життя та багато поколінь не мали змоги жити в такий щасливий період.

Ми щасливі й дякуємо Богу, що знаємо та маємо можливість відчути, як після Обрізання нашого Спасителя, наче блискавка просіяла на весь світ Божа благодать – всеосвячуююча сила, яка укріплює, втішає та ощасливлює кожного, хто в потребі з вірою промовляє Спасителеве ім’я.

Прикладом того, як закликали це Ім’я, як вшановували та як величали, є один із святителів, день вшанування пам’яті, якого сьогодні відзначаємо – Святителя Василія Великого, Архієпископа Кесарії Кападдокійської. Його Христова Церква називає всесвітнім світилом.

митр. прот. Юрій Бровчук

kolomija.com