сьогодні
26
квітня 2024
Проповідь на неділю про Страшний Суд.
6 березня 2021
Dubnosobor

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні, готуючи нас до Великого Посту, Свята Церква нагадує про Страшний Суд, до якого нам потрібно готуватися постом, молитвою і добрими ділами на протязі усього нашого життя.

Проповідь на неділю про Страшний Суд

Ніхто не хоче бути осудним, а тому старається, щоб його не зловили на злих вчинках. Коли ловлять злочинця, то він старається уникнути покарання, оплативши хорошого адвоката, щоб той захистив його або ж здобув для нього найменшу кару. Тому сьогодні багато злочинців ходять на волі тільки тому, що вони могли оплатити найкращого адвоката. Тому в світі виглядає так, немовби зло розвивається безкарно, а невинні терплять.

Сьогодні Євангеліє описує нам картину останнього Суду, який буде абсолютно справедливий. Там вже не буде хитрих, ласих на гроші адвокатів, щоб захищати злочинців. Не буде судді, якого можна підкупити та не буде кривосвідків. Там всі наші вчинки, помисли і наміри стануть відкритими для всіх. Тоді, ніхто не зможе сказати: «Мене несправедливо засуджено». Цей суд буде справедливий і остаточний тому, що все зло буде знищене і всюди буде тільки добро.

Про останній Страшний Суд над усіма людьми Ісус Христос учив так, що коли прийде Син Людський у славі Своїй і всі ангели з Ним, тоді Він сяде на престолі слави своєї, і зберуться перед Ним усі народи; і Він відокремить одних людей від інших, подібно до того, як пастир відокремлює своїх овець від козлів: і поставить овець праворуч Себе, а козлів ліворуч. Тоді скаже Цар тим, що стоять праворуч від Нього: «Прийдіть, благословенні Отця Мого, успадкуйте Царство, уготоване вам від сотворення світу. Бо голодував Я, і ви дали Мені їсти; спраглим був, і ви напоїли Мене; був подорожнім, і ви прийняли Мене; був нагим, і ви зодягли Мене; був недужим, і ви відвідали Мене; у в’язниці був і ви прийшли до Мене».

Тоді скажуть Йому праведники у відповідь: «Господи! Коли ми бачили Тебе голодним, і нагодували? Або спраглим, і напоїли? Коли ми бачили Тебе подорожнім, і прийняли? Або нагим, і зодягли? Коди ми бачили Тебе недужим, або у в’язниці, і прийшли до Тебе?» І Цар скаже їм у відповідь: «Істинно кажу вам: зробивши це одному з цих братів Моїх менших, Мені зробили». Тоді скаже й тим, які ліворуч від Нього: «Ідіть від Мене, прокляті, у вогонь вічний, уготований дияволу і ангелам його. Бо голодував Я, і ви не дали мені їсти; спраглим був, і ви не напоїли Мене; був подорожнім, і не прийняли мене; був нагим, і не зодягли Мене; недужим у в в’язниці, і не відвідали Мене». Тоді й вони скажуть Йому у відповідь: «Господи! Коли ж ми бачили Тебе голодним, або спраглим, чи подорожнім, або нагим, або недужим, або у в’язниці і не послужили Тобі?» Тоді скаже їм у відповідь: «Істинно каже вам: не зробивши цього одному з менших цих, Мені не зробили». І підуть ці на вічні муки, а праведники в життя вічне. (Мф.25, 31-46).

Для всіх людей це буде день страху і радості. День страху, тому що суд завжди викладає у нас почуття тривоги, страху, а особливо такий суд, вирок якого не підлягає апеляції. А радість тому, що це буде остаточна перемога добра над злом.

Це буде завершення суду, який відбувся на Голгофі. Там сатана думав перемогти Його, але був болюче поранений, коли Цар Слави і Суддя Ісус Христос зійшов до пекла і сяйвом Свого Божества знищив його, а всіх поневолених, які чекали Його приходу, визволив.

Отже, сатана і зло вже переможені. Їм дано певний час діяти, поки остаточний засуд відокремить їх навіки від вселенної.

Ісус Христос нагадує нам про Суд не для того, щоб налякати нас, а для того, щоб ми покаялися, осмислили своє життя і навернулися до Нього. Він, як той батько блудного сина, очікує нашого повернення і з радістю прийме грішника, що кається. Прикладом цього є розбійник, що покаявся на Хресті.

Тож, сміливо приступаймо до Святої Сповіді, не стараймося виправдовувати себе. Господь чекає нашого покаяння.

Хвора людина іде до лікаря і відкриває йому всі свої хвороби, щоб отримати ліки для тіла. Так і ми повинні приходити до Нього і відкривати свої душевні рани й хвороби, щоб одержати зцілення душевні. І тоді на Страшному Суді любов Божа покличе нас стати праворуч Судді, щоб бути з ним у Царстві любові навіки. Амінь.

митр. прот. Микола Мазурак
kolomija.com