сьогодні
28
квітня 2024
Проповідь на день пам’яті Собору архистратига Михаїла та інших небесних сил безплотних.
7 листопада 2023
Dubnosobor

Хто слухає вас, той Мене слухає, і хто зневажає вас, той Мене зневажає, а хто зневажає Мене, той зневажає Того, Хто послав Мене. Сімдесят учеників повернулися з радістю і говорили: Господи, і біси коряться нам в ім’я Твоє. Він же сказав їм: Я бачив сатану, що, як блискавка, впав з неба. Ось даю вам владу наступати на змій, і на скорпіонів, і на всяку силу вражу; і ніщо не зашкодить вам. Однак тому не радійте, що духи вам коряться; а радійте тому, що імена ваші записані на небесах. У той час зрадів духом Ісус і сказав: славлю Тебе, Отче, Господи неба і землі, що Ти утаїв це від премудрих та розумних і відкрив те дітям. Так, Отче, бо таке було Твоє благовоління” (Лк.10, 19-21).

Напочатку Бог сотворив

Небо і землю…” (Бут. 1:1)

 

Сьогодні, 8 листопада, Свята Церква святкує пам’ять Архістратига Михаїла і всіх сил безплотних: Гавриїла, Рафаїла, Уриїла, Селафиїла, Ієгудиїла, Варахиїла та Ієремиїла. Про ангелів преподобний Іоан Дамаскін говорить так: “Ангели сотворені через Слово і досягли досконалості від Духа що подає їм освячення по благодаті…”.

Ангели Божі перемогли темну силу і дениця разом з іншими бісами, як блискавка, впав в глибини землі, в пекло. Заснування світу янголів – таємниче, про нього небагато довідуємося з Одкровення Божого; відомо тільки те, що стосується буття людини та її спасіння.

Слово “ангел” означає провісник, посланець, – це вказує нам на службову діяльність цих безплотних духів у відношенні до Бога та людей. Ангел – є істотою обдарованою розумом, яка постійно рухається та є безтілесною. Ангели – служать Богу, один тільки Він знає вигляд цієї істоти. Ангели не здатні до покаяння тому що вони безтілесні. Їх можна описати так: коли вони знаходяться на небі, їх немає на землі, і коли посилаються на землю, вони не залишаються на небі, але вони не утримуються ні стінами, ні дверима – бо є необмежені. Чому необмежені? Тому що з’являються з волі Божої достойним людям не такими якими вони є по суті, а преображаються, відповідно до того, як ті, що дивляться, можуть їх бачити. Ангели сильні і готові до виконання Божої волі: одразу ж всюди з’являються, охороняють землю, керують народами і країнами, розпоряджаються нашими справами і допомагають нам. А все це вони роблять тільки з волі Божої. Вони живуть на небесах: оспівують Бога і служать Йому. “Твориш духів ангелами своїми і слугами своїми – вогнене полум’я”(Пс.103:4), так промовляє псалмоспівець Давид описуючи їхню легкість і проникливість, з якої вони прагнуть виконувати волю Бога і віддано служать Йому.

Відповідно до ступенів наближення до свого Творця Ангели поділяються на ієрархічні чини: вищу ієрархію складають Серафими, Херувими, та Престоли; середню – Господства, Сили, Власті; а нижчу – Начала, Архангели та Ангели. Проте, Архистратиг Михаїл є вищим над усіма ангельськими чинами.


Архангел Михаїл першим вступив в боротьбу проти ангела Дениці, коли той повстав проти Бога Вседержителя, скинувши з неба його. Ознайомившись з історією світу, бачимо, що Воєвода сил небесних Архистратиг Михаїл завжди допомагав тим, хто шанує і любить Істинного Бога. Він допомагав багатьом людям: творив багато різноманітних чуд, зокрема, чудо в місті Хонах, де він своєю силою врятував християнську громаду та їхній храм, який люті язичники, хотіли затопити водою, змінивши русло двох річок. В світі з любов’ю та шанобливістю вшановують Архистратига Божого Михаїла.

Гавриїл стосовно людства несе служіння вісника, є ангелом охоронителем Пречистої Діви Марії, а особливо, служителем таємниць Божих. Коли у пророка Даниїла було видіння і він не зрозумів його, то почув голос таємничий, котрий сказав: “Гавриїле, поясни йому це видіння”(Дан.8:16). Архангел Гавриїл є вісником Божим, який часто сповіщав про чудесні події: до батьків святого Іоана Предтечі, до батьків Пресвятої Богородиці, а також до самої Божої Матері та праведного Йосифа. В сучасному житті, коли нас турбують незгоди, коли нам здається, що ми одинокі, – молімося Архангелу Гавриїлу, щоб Господь за його молитвами відкрив нам святу свою волю і направив наше життя в правильне русло.

Рафаїл, є цілителем хворих та немічних. Зі Священного Писання нам відомо, що архангел Рафаїл вигнав біса з жінки. А скільки в наш час є хворих, немічних, одиноких людей? Інколи бачимо, коли людина довго не може вийти з певної недуги, бувають випадки, що звертається до ворожбитів, екстрасенсів. Але хіба чорна сила зла може нам допомогти? Звісно, що ні. Молімося до архангела Рафаїла, просімо його заступництва за нас перед Господом, і він обов’язково допоможе.

Уріїл є світлом Божим. Всі, а особливо ті, хто працює в науковій роботі, в науці, – повинні молитися цьому архангелу, щоб він просвічував їхній розум і серця світлом божественної істини і вогнем священної любові.

Салафиїл є нашим наставником молитви. Молімося йому про дарування нам від Господа дару божественної молитви, адже молитва – це найбільший скарб у нашому житті. Це найважливіша розмова з нашим Небесним Батьком, яка має бути щирою.

Ієгудиїл – є захисником працелюбних людей. В сучасному житті, інколи, є важко, оскільки потрібно багато працювати, тож просімо його терпіння на нашій нелегкій дорозі та успіхів у роботі.

Варахиїл – є ангел благословення Божого. Приступаючи до кожної справи, просімо у цього ангела допомоги. Нехай ангел Варахиїл зміцнює нас в усіх починаннях.

Існують ангели хранителі людей. День ангела є днем пам’яті святого, ім’я котрого ми носимо. Цьому ангелу ми поручені, він нас охороняє від всяких бід, негод, допомагає нам у важких обставинах.

У нашому житті, трапляються певні переживання, страхи, терпіння: мислимо, як нам поступити у тій, чи іншій життєвій ситуації. Перш за все, потрібно пам’ятати про те, що наше життя подароване Богом. Ми в цьому світі появилися не просто так, а з волі Божої. Господь є завжди з нами і без його волі з нас і волосинка з голови не впаде: “А у вас і волосся на голові все перелічене”(Лк.12:7). Тому, потрібно завжди довіряти Люблячому Батькові. Коли нам даються певні обставини не нарікати, а з терпеливістю все приймати і з Божою допомогою знаходити вихід. Тому, що кожна хвилина нашого життя є подарована Богом.

Радійте, що ваші імена записані на небесах, – потрібно прагнути в житті бути з Богом, дякувати Йому за все і просити допомоги в складних обставинах. Бог кличе нас до праведного життя. Коли ми сповідаємось, молимось, наш Небесний Батько сповнює нас силою жити свято і правдиво. Завдяки цій силі, жодне зло нас не може знищити, тому ніякі обставини в житті не можуть керувати нами. Апостол Павло каже: “Усе можу в Iсусi Христi, Який мене змiцнює”(Фил.4:13), – Господь дав владу апостолам над нечистими духами і ми маємо цю владу завжди.

Дорогі брати і сестри, якщо поглянемо на наш день, скільки часу ми присвячуємо молитві? На жаль, відповідь на це питання не для кожного буде втішною. Оскільки, ми здебільшого переймаємося земними речами, тілесними справами, матеріальними благами. Пам’ятаймо, що Бог запрошує нас у кожну хвилину нашого життя ставати учасниками Його Царства Небесного. “Бо багато покликаних, та мало обраних”(Мф.22:14): кожен сам обирає, – відповісти на Боже запрошення, чи ні.

Життя постійно перед нами кидає різні труднощі. Бачимо наскільки ми люди неспроможні самі все подолати. Допомогою нашою є молитва – розмова з найдорожчим Отцем.

Ми, як люди, хочемо, як завжди, всім керувати, планувати своє життя і це є важливо, оскільки маємо робити все, що від нас залежить, але успіх наших справ залежить від довіри до Бога. Так, як маленька дитина довіряє своїм батькам, так і ми маємо довіритись у Божі руки пам’ятаючи, що з Богом цей життєвий шлях буде легким. Просімо у Господа, щоб відкрив наші духовні очі, вчімося, дорогі брати і сестри, пізнавати Бога у своєму житті, вміти розуміти появу різних подій та людей на нашому шляху.

Чим більше ми будемо перебувати з Богом, тим менше буде непорозумінь, будемо розуміти різні ситуації і швидко будемо знаходити правильні рішення, – Господь є пізнанням всього. Пам’ятаймо, що час присвячений Богу – молитва, сповідь, покаяння, принесе сторицею плоди в наше життя.

Дорогі брати і сестри, в сьогоднішній день щиро молімось: «Величаємо вас, святий архистратиже Божий Михаїле, архангели і ангели і всі воїнства, херувими і серафими, що прославляєте Господа». Амінь!

voskresinnia