сьогодні
26
квітня 2024
ПРОПОВІДЬ НА 27-МУ НЕДІЛЮ ПІСЛЯ П’ЯТИДЕСЯТНИЦІ.
12 грудня 2020
Dubnosobor

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа! Слава Ісусу Христу!

Дорогі браття і сестри!Господь наш Ісус Христос навчав народ у суботу, про що говориться у сьогоднішньому Євангелії. Жінка, яка вісімнадцять років страждала від духа немочі була вже у відчаї, вона витратила своє майно на лікування, але все одно була скорченою і не могла стояти прямо. Побачивши її, Господь сказав: “Жінко, ти звільнена від своєї недуги ” – і поклав на неї руки; вона одразу ж випросталася і стала славити Його.

В цей час старійшина синагоги розсердився невимовно не на Христа, а на жінку, яку Ісус Христос зцілив у суботу. Замість того, щоб радіти разом із зціленою жінкою, старійшина висловив своє невдоволення і звернувшись до народу сказав: “Є шість днів, в які дозволено робити в ті й приходьте зцілятися, а не в день суботній ”.

Христос посоромив цього законника перед усім народом сказавши йому: “Лицеміре, чи не відв’язує кожний з вас у суботу вола свого або осла від ясел і не веде напувати? А цю дочку Авраамову, яку зв’язав сатана ось уже вісімнадцять років, чи не належало визволити від цих пут у день суботній?” (Лк. 13,15-16).

Ця Євангельська розповідь вчить нас про те, що добрі справи не гріх робити і в святі дні, але не потрібно використовувати ці слова, щоб себе виправдовувати перед людьми. Господь дав нам Десять Заповідей і жодної з них не скасував. Четверта заповідь Закону Мойсея говорить: “Пам’ятай день суботній, святкувати. Шість днів працюй і виконуй всю працю свою, а сьомий день субота – для Господа Бога твого” (Вих. 20, 8-10).

Християни замість суботнього дня святкують неділю тому, що в цей день Господь наш Ісус Христос воскрес із мертвих, подолавши смерть. Перші християни, а серед них і Апостоли збиралися на Богослужіння не в суботу, а в день Воскресіння Христа тобто неділю.

Отже дорогі брати і сестри, прислухаймося до голосу нашої совісті, керуймося розумними порадами Святої Біблії та стараймося навернутися поки є ще час до Бога Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

1417887268 20686123

ієрей Василь Понайда

archangel.kiev.ua