сьогодні
30
квітня 2024
ПРОПОВІДЬ У НЕДІЛЮ 17-ту ПІСЛЯ П’ЯТИДЕСЯТНИЦІ
3 жовтня 2020
Dubnosobor

17-таВ ім’я Отця і Сина і Святого Духа!

 

Дорогі у Христі брати і сестри!

 

Сьогодні наш духовний погляд спрямований на важливу євангельську

подію, яку описав Святий Євангеліст Матвій. Христос, на прохання жінки хананеянки,звільнив її дочку від злого духа. Смуток і страждання матері та дочки перемінилися на невимовну радість.

Кожен раз, читаючи Святе Письмо, ми стаємо духовними свідками великих чудес, які здійснював Христос для укріплення людської віри. Милосердний Учитель бачив людські труднощі, співчував кожній людині, яка з вірою в серці просила про допомогу. Інколи Христос випробовував віру людини перед своїми учнями. Про таке випробовування ми дізнаємося із сьогоднішнього читання святого Євангелія. Христос, ніби не чув благання матері, яка йшла за Ним і голосно кричала: “Змилуйся наді мною”.
Любов матері до своєї дитини є безмірною. Страждання і муки дочки великим болем проникали в серце матері. Ми можемо усвідомити материнську біль, адже маємо своїх дітей.
Святі Апостоли ставилися з великою любов`ю до ближніх, і тому Господь вибрав їх своїми учнями. Апостоли співчували бідній матері і просили Ісуса допомогти їй. Своїм прикладом Святі Апостоли показують нам, що слід молитись за тих, хто в біді.
Яка непохитна віра у проханні матері! Христос, ніби нехтує нею, а вона терпить, несучи свій хрест далі. Христос принижує її, як жінку, яка не із вибраного ізраїльського народу, адже вона хананеянка-ідолопоклонниця, прирівняна до тварини. Не кожен із нас витримав би таке приниження. Віра хананеянки була настільки непохитна, що Христос сказав їй такі слова: “Твоя віра велика, – нехай буде тобі, як ти хочеш!” – і її дочка зцілилася.
Нехай віра жінки-хананеянки буде прикладом для нас усіх. І коли будемо у такій стійкій вірі і любові до Господа, то і нас вислухає Христос. І Своїм безмірним милосердям наповнить наші душі і серця. АМІНЬ!

митр. прот. Дмитро Михавків

Джерело archangel.kiev.ua